AED in het voertuig

Vanaf heden (april 2011) hebben we de beschikking gekregen over een AED (Automatische Externe Defibrillator).

Waarom een AED ??
Een plotselinge hartstilstand is in Nederland één van de meest voorkomende doodsoorzaken.
Onderzoek heeft uitgewezen dat als er binnen vijf minuten gedefibrilleerd wordt met een AED, de slagingskans op overleven circa zeventig procent is. Elke minuut dat het langer duurt voordat de defibrillator wordt gebruikt, daalt de overlevingskans met tien procent. Het is dan ook van groot belang om een AED in de buurt te hebben. Gelukkig komt op steeds meer plaatsen een AED beschikbaar zoals in winkelcentra, bij sportverenigingen, in horecagelegenheden maar ook in openbare gebouwen enzovoort.

In de plaats Gieten zijn momenteel (april 2011) 10 AED's beschikbaar. Helaas zijn deze nog niet allemaal 24 uur per dag bereikbaar maar er wordt aan gewerkt om meerdere AED's 24 uur per dag bereikbaar te krijgen.
Op de site van AEDLocator® kan men zien waar de AED's zich bevinden en wanneer deze beschikbaar zijn.
 
Een overzicht van de AED's in Gieten (overzicht AEDLocator®)

Om te kunnen reanimeren en de AED goed te kunnen toepassen krijgen wij twee maal per jaar een intensieve training, deze training wordt verzorgt door de ambulancedienst.

Hulpverlenen is onze passie en mede hierom hebben enkele van onze postleden  zich zelfs geheel vrijwillig aangemeld bij AEDLocator®. Dit om indien nodig ook hulp te kunnen verlenen bij hartfalen.

Wat is AEDLocator®
Meldkamers Ambulancezorg zetten steeds vaker vrijwilligers in om het slachtoffer al bij te staan met levensreddende hulp terwijl de ambulance met grote spoed onderweg is.

Om dit snel te kunnen doen gebruiken steeds meer meldkamers AEDLocator®. AEDLocator® zoekt gericht en snel de dichtstbijzijnde, geregistreerde hulpverleners en AED's en stuurt deze hulpverleners door middel van een SMS berichtje naar de locatie van het slachtoffer met een hartstilstand.
Meer informatie is te vinden op de site van AEDLocator® en Hart Veilig Drenthe


De AED


De pads (electroden). We hebben de beschikking over pads voor volwassenen en voor kinderen.

Onderstaande foto's zijn gemaakt tijdens een reanimatie training 


Direct beginnen met de hartmassage 


Beademing altijd via een mondkapje


Om de pads te kunnen plakken dient de borstkast ontbloot te worden.


De pads worden geplakt 


Nadat de pads zijn geplakt analyseerd de AED of het toedienen van een stroomstoot noodzakelijk is.
Het reanimeren zal doorgaan totdat de Ambulance medewerkers ter plaatse zijn, meestal wordt verzocht om met de reanimatie door te gaan aangezien de Ambulance medewekers ter plaatse vele handelingen moeten uitvoeren.