Actiedag Den Haag

Dinsdag 18 november 2008 was een historische dag voor de vrijwilligers van de Brandweer in Nederland, voor het eerst in de historie hebben de vrijwilligers actie gevoerd in Den Haag. Actie voeren is eigenlijk niets voor de brandweer vrijwilliger, maar helaas konden we niet anders.
De VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) is momenteel bezig met het aanpassen van de rechtpositie regeling voor de brandweer vrijwilliger. Als vrijwilligers zijn we hier niet op tegen, dit juichen we alleen maar toe, maar dan willen we ook zelf mee praten, maar helaas houdt de VNG de georganiseerde vrijwilligers buiten de deur en dus van de onderhandelingstafel.

Een oude traditie wordt hier mee voortgezet, er wordt over ons gepraat en niet met ons.

En van deze traditie zijn we als vrijwilligers meer dan zat.
Door de VBV (Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers) is hierop een actiedag georganiseerd waarop de Brandweer Vrijwilligers in Den haag hebben laten zien waar we voor staan.

Ook vanuit Gieten zijn we 6 personen naar Den Haag getrokken.
Om 05:45 uur hebben we het tweede voertuig van onze collega's uit Annen opgehaald. Aangezien we graag met een TS naar Den Haag wilden gaan en we onze eigen TS thuis wilden laten om de brandweerzorg in Aa en Hunze niet in gevaar te garander, konden we de PM van Annen meekrijgen (PM Annen is uiterlijk een TS). Na ongeveer 4 uurtjes rijden kwamen we aan op de verzamelplaats, een grote parkeerplaats nabij Zoetermeer. Hier stonden al meerdere voertuigen en collega's en het was nog even wachten op een tweetal voertuigen die in de file stonden. 
De bedoeling was dat we samen zouden komen op een kazerne in de regio Den Haag maar helaas wou de commandant van de regio Den Haag hier geen medewerking aan verlenen. Ook uitwijken naar een kazerne in de regio Rotterdam-Rijnmond was om dezelfde reden niet mogelijk.
En de commandanten altijd maar zeggen dat ze niet zonder vrijwilligers kunnen......toch een beetje vreemd.

Vanaf de verzamelplaats zijn we met 10 voertuigen en ongeveer 50 vrijwilligers onder perfecte politie begeleiding opgetrokken naar het hoofdkantoor van de VNG alwaar een manifest is overhandigd. Vervolgens zijn we naar het Malieveld gegaan waar we een lunch kregen aangeboden. De lunch werd aangeboden door Marius van den Steenhoven uit Werkendam, een ambachtelijke warme bakker die naast bakker nog een ander ambacht uitoefent: Brandweer Vrijwilliger.

Na de lunch zijn we richting het kantoor van het ministerie van Binnenlandse Zaken gegaan. Daar werden we hartelijk ontvangen door Sandor Gaastra (Directeur directie Politie en Veiligheidsregio's) en Nino Manzoli (projectleider Kwaliteit Brandweerpersoneel). Na deze begroeting heeft een 10 tal afgevaardigden uit de actiegroep nog met de heren Gaastra en Manzoli gesproken over de knelpunten in de huidige rechtspositie en de wijze waarop Brandweer Vrijwilligers worden betrokken in alle veranderingen.

Omstreeks 15:00 uur werd deze zeer geslaagde dag afgesloten. Een dag waar we als vrijwilligers ons op een zeer professionele wijze hebben gepresenteerd, en laten zien dat we het meer dan zat zijn.
Vervolgens konden we weer beginnen aan de terugreis naar Gieten. Omstreeks 20:00 uur waren we moe maar zeer voldaan weer terug in Gieten.

Ruud, Ronald en alle andere aanwezige collega's bedankt voor deze geslaagde dag, en als het nodig is komen we zeker weer.

Voor meer info kijk ook eens op: www.brandweervrijwilligers.nl

 

Wilfred heel geconcentreerd
Tijd voor een broodje
Even de benen strekken
Eindelijk op de verzamelplaats
Nog even wachten op de laatsten
Samen staan we sterk
Het komt goed Edwin !!!
Ze zijn er
Afkomstig uit alle delen van het land
De laatste instructies
We zijn er klaar voor
Noodzakelijke reclame
Op naar de VNG
Zelfs de oudjes doen het nog goed
De koffie kwam er aan
Ja de VNG
Ruud maakt duidelijk dat het ons menens is
Het manifest is overhandigd
De vrijwillige brandweer bij de VNG
En geparkeerd op het fietspad
Dit zijn wij;  met elkaar en voor elkaar
En nu op naar het Malieveld
Jongens bedankt voor de goede begeleiding
Even wachten op onze collega de bakker
Even bijpraten
Nog meer collega's uit Drenthe
Het smaakte prima
Ook even tijd voor een lolletje
Brandweer Gieten op het Malieveld
En nu naar het BZK
De vrijwillige brandweer bij BZK
Ja we zijn er echt
Nog een paar instructies
En even wachten op toestemming van de beveiliging
Het staat er al
Ruud maakt ook hier duidelijk dat het ons menens is
Wel druk, maar alles kwam goed zelfs in de draaideur