Verkennings Eenheid Brandweer

De VEB (Verkenning Eenheid Brandweer) is een regionale operationele onderdeel van Veiligheidsregio Drenthe en heeft als taak om mogelijke acuut schadelijke effecten voor de gezondheid van de bevolking te signaleren.

Dit doet de brandweer door o.a. metingen uit te voeren wanneer het vermoeden bestaat dat er gevaarlijke stoffen vrijkomen. Voorbeelden kunnen zijn een grote brand waarbij schadelijke stoffen vrijkomen of een lekkage van een tankwagen. Maar ook kan een VEB eenheid ingezet worden om waarnemingen te doen zoals b.v. in welke richting gaat de rook , waar daalt de rook neer enz.

In Drenthe zijn er acht meetploegen die ingezet kunnen worden, waaronder die van Gieten. De meetploegen worden gewaarschuwd en ingezet door de CVE (Commando Verkenning Eenheid). De CVE bevind zich tijdens een inzet op de meldkamer en verstrekt vanaf daar de opdrachten aan de meetploegen in het veld. Op basis van de meetwaarden en gegevens die de meetploegen doorgeven adviseert de CVE of bijvoorbeeld de sirenes geactiveerd moeten worden.

De Verkenningseenheid bestaat uit minimaal uit 2 personen. Zij kunnen metingen uitvoeren op explosiegevaar, gevaarlijke stoffen en radioactiviteit. Voor het uitvoeren van de meetopdrachten hebben de verkenners naast hun standaard uitrusting diverse meetapparatuur en kaartmateriaal tot hun beschikking.

 

DSCF2190 R.A. Detectie apparatuur
Met de R.A. detectie apparatuur kunnen we een radioactieve straling en/of besmetting meten. Tevens hebben we de beschikking over een persoonlijke meter.

 

 

DSCF2189

Gasdetectiebuisjes

Met de gasdetectiebuisjes kunnen we de (gevaarlijke) gasconcentratie in de lucht meten en identificeren.

 

DSCF2184
WVD1

Explosiegevaar meter
Met de explosiegevaarmeter worden we direct gewaarschuwd door een akoestisch-, optisch- en vibratiealarm zodra we in een gevaarlijke gasconcentratie in de lucht belanden.

 

 

Kaartmateriaal

Om de juiste locatie van de meetopdracht te vinden hebben we (als back-up) de beschikking over divers kaartmateriaal. o.a.