Brandweerwedstrijden Gieten: Een Dag Vol Actie en Heldhaftigheid

door | 25-05-2023 | Nieuws, Wedstrijden

Op zaterdag 20 mei jongstleden vond de 1e rond gewestelijk klasse brandbestrijding plaats, georganiseerd door Brandweer Gieten. Teams uit heel Nederland kwamen bijeen in een spannend scenario waarin moed, strategie en teamwork tot het uiterste werden getest.

De dag begon voor de vrijwilligers vroeg. De ploegen hadden als uitgangsstelling de kazerne in Gieten vanuit waar deze de melding ontvingen. In een timmerwerkplaats, gespecialiseerd in standbouw (Boter Maakt Bijzonder), was er kortsluiting ontstaan in een zaagmachine met stofafzuiging. De stofafzuiging, die verbonden was met een andere elektragroep, bleef functioneren en zoog het vuur mee in de centrale afzuigkast. Dit leidde tot een complexe en potentieel gevaarlijke situatie waarin de brandweerlieden moesten ingrijpen.

De zaagmachine en de afzuigkast waren verbonden door een 12 meter lange spirobuis, wat het vuur de mogelijkheid gaf om zich te verspreiden. Bovendien was er nog vuur in één van de laden onder de afzuiging, dat zou oplaaien tenzij het snel werd geblust.

In de werkplaats was nog één persoon aanwezig tussen al het brandbare materiaal. Op de eerste verdieping waren nog twee collega’s bezig met blussen, maar één van hen was onwel geworden door de rook. Verderop op de begane grond zat een persoon op een gas-aangedreven heftruck met brandblussers, die werden gebruikt door de mensen op de eerste verdieping. Deze persoon kon waardevolle informatie geven aan de brandweer.

De situatie werd verder gecompliceerd door het feit dat het vuur zich kon uitbreiden naar het dak van het pand, waar zonnepanelen lagen. Tijd was essentieel om te voorkomen dat het vuur zich zou uitbreiden.

Het scenario was zowel uitdagend als realistisch en stelde de deelnemende teams op de proef. De teams toonden een ongelooflijke moed en bekwaamheid in het aanpakken van de situatie, en de samenwerking in de verschillende teams was indrukwekkend.

Na een intensieve dag vol actie en teamwork was de uitslag als volgt:

  1. Dodewaard
  2. Beilen
  3. Uithuizen
  4. Geldermalsen
  5. Barneveld
  6. Zuidlaren
  7. Zutphen
  8. Assen Oost

We willen alle teams feliciteren met hun deelname en hun uitstekende prestaties. Het team van Dodewaard heeft de eerste plaats behaald, maar iedereen heeft een fantastische inzet en professionaliteit getoond.

We willen ook iedereen bedanken die deze dag mogelijk heeft gemaakt, inclusief de vrijwilligers, Boter maakt bijzonder voor de prachtige locatie, de deelnemende teams, en natuurlijk het publiek dat is gekomen om de teams te ondersteunen. Bedankt aan iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van deze dag!

Bekijk hier de uitslagen op de ABWC website

Bekijk hier de reportage van RTV Drenthe

Ploegen foto van de 8 deelnemende ploegen

Foto’s van het scenario (diverse posten)